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Question for written answer E-000158/2023
to the Commission
Rule 138
Ignazio Corrao (Verts/ALE)

Subject: Directive 2018/645 on the driver qualification card and conversion of the qualification for 
non-EU nationals

Directive 2018/645 allows non-EU drivers to prove their professional qualification and training (CPC) 
by means of a certificate bearing code ‘95’ that they have obtained in a Member State.

Drivers who are nationals of non-EU countries do not have this qualification, even if they have an 
equivalent qualification issued by a third country, simply because of a conversion issue.

This means that non-EU nationals who could be employed in companies as professional drivers 
cannot be recruited, thereby undermining their right of entry into the European Union.

The IRU (International Road Transport Union) estimates that there is a shortage of around 400 000 
professional drivers in the road transport sector in the largest EU countries.

In view of the above:

1. What is the Commission’s assessment of the situation?

2. Does it think that it would be possible for an applicant to start driving under a C or CE licence and 
subsequently obtain the CPC qualification?

3. Are there any ongoing talks with non-EU countries on recognition and conversion of the driver 
qualification card (CPC)?
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All drivers working for EU undertakings have to obtain their certificate of professional 
competence (CPC) in the EU. Drivers who are nationals of third countries and who are 
employed or used by an undertaking established in a Member State obtain the CPC certifying 
initial qualification in the Member State where the undertaking is established or in the 
Member State which issued a work permit to them1.

According to information available to the Commission, some 280 000 truck drivers from third 
countries were employed in the EU at the end of 20212. This number has increased more than 
fivefold between 2015 and 2021. There is therefore no evidence that the qualification and 
training requirements for professional drivers in the EU are in any way an obstacle to recruit 
non-EU drivers.

A conversion of CPCs issued by third countries into CPCs issued by EU Member States is not 
possible because, by their very nature, the former do not cover all topics required in the EU 
(e.g. knowledge of the social and regulatory environment in the EU). The objective is for all 
drivers, EU nationals and non-EU nationals, to have the same level of knowledge and skills.

The Commission plans to launch soon a study to have a better knowledge of third country 
training programmes to assist Member States in their assessment.

1 Cf. Article 9 of Directive (EU) 2022/2561 of the European Parliament and of the Council of 14 December 2022 
on the initial qualification and periodic training of drivers of certain road vehicles for the carriage of goods or 
passengers (codification) (OJ L 330, 23.12.2022, p. 46).
2 Hauliers established in the EU are issued a driver attestation for each non-EU national who is not a long-term 
resident in the EU and who is employed or used by them. The number of driver attestations issued in the EU 
between 2012 and 2021 is available on the Commission website: 
https://transport.ec.europa.eu/document/download/87bf9b74-2216-4605-bbd1-
da915f5ca1a6_en?filename=driver-attestations-in-road-freight-transport_2022-10.pdf
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